joi, 9 februarie 2012

Mia Pădurean - Cronici şi cronicari din diaspora


 


ÃŽn toamna anului 2003 am aflat pentru prima oară de episcopul  martir Ioan Suciu, cu ocazia unei evocări făcute de către biserica greco-catolică din TimiÅŸoara, sub îndrumarea preotului vicar Nicolae Teodorescu. Tot atunci mi se deschisese poarta ÅŸi spre viata Blajului din prima jumătate a secolului trecut. Atât de pură, de profundă spiritual ÅŸi atât de zguduită în anii ’40–’50.
Peste aproape 3 ani, aveam să o vad, faţă-n faţă, pe autoarea acestei tulburătoare pagini de restituire istorică. In integrum.
Mia Pădurean este dinamică, deschisă, o blondă cu ochii albaştri în care pulsează o dragoste mai puţin obişnuită pentru aceşti ani: cea pentru ţinuturile şi oamenii României. Şi pentru valorile ei. Patima aceasta pentru istoria noastră şi oamenii care au zidit-o, i-am văzut-o prima dată la o întâlnire a Asociaţiei Scriitorilor Canadieni de Limbă Franceză din Outaouais (regiunea Ottawa-Gatineau).
Pentru cine se aprinsese Mia Pădurean? Pentru Dracula. Sau, cum îi spunem noi, romanii, Vlad Ţepeş. Urmărindu-i ardoarea argumentaţiei vis-a-vis de eroismul lui Ţepeş, nu mi-am putut stăpâni un zâmbet. De admiraţie!
„Iată cineva care Å£ine steagul sus!” mi-am zis.
Am încercat să mă adresez la început cu „doamna Pădurean”, dar astfel de apelative nu rezistă în fata Miei. Nu poÅ£i decât să i te adresezi cald, direct (aÅŸa cum e ea). Åži pentru că întâlnirile ÅŸi discuÅ£iile noastre au fost mai multe, memoria afectiva a reÅ£inut ceea ce i-a plăcut ei. Adică, esenÅ£a sentimentelor ÅŸi a gândurilor.


Cristina Mihai: AÅŸadar, Mia, cum ai ajuns aici?

Mia Pădurean: Te referi la Ottawa?

C.M.: Åži la acest spaÅ£iu geografic…

M.P.: Noi suntem o familie foarte unită. Am venit la început de ’90 cu copilul, cu surorile, cu părinÅ£ii… Ai mei au peste 90 de ani.

 C.M.: Mă gândeam la aceste cărÅ£i care ne redau destine ÅŸi timpuri parcă de neatins (ÅŸi de neimaginat) în România de azi. Cum l-ai descoperit pe episcopul Ioan Suciu?

M.P.: Cum? Simplu. Eram la şcoala la Blaj şi acolo l-am văzut, auzit întâia oară.

C.M.: Aveai doar 6–7 ani.

M.P.: Da, dar un astfel de om te marchează. El era supranumit episcopul tineretului. Åži-apoi, în familie, noi toÅ£i i-am păstrat amintirea vie. Am ÅŸtiut de la ai mei cine a fost ÅŸi cum a arătat Blajul ÅŸi biserica greco-catolică. 

C.M.: Când citeÅŸti o astfel de carte îţi dau lacrimile — nu mi-e ruÅŸine de acest gest! — îţi dau lacrimile pentru că realizezi că la noi au fost oameni ÅŸi locuri incredibile! Atâta lumină sufletească, atâta cultură, ordine (ce cuvânt!) ÅŸi dăruire (o vorba adânc denaturată de comunism!).

M.P.: Tot ceea ce ai citit acolo a fost palpabil. Mi-au trebuit luni de zile de documentări. ViaÅ£a descrisă acolo a existat cu adevărat. DesfiinÅ£area acestei biserici a fost o tragedie naÅ£ională. Rude  ÅŸi prieteni, toÅ£i am avut de suferit.

C.M.: Dacă ar fi să mă iau după imaginea de acum, cel puţin cea promovată cu ostentaţie de o anumită parte a mass-media, aş spune că suntem cu totul rupţi de ce-a fost înainte. Unii au zis, chiar un alt popor.

M.P.: Nu-i chiar aÅŸa. MulÅ£i exagerează. E la modă. Åžtii ÅŸi tu că sunt oameni care n-au rupt legăturile. Mai sunt „cărăuÅŸi” ai valorilor noastre.

C.M.: Da, şi tu intri aici. Şi această carte.

M.P.: Am vrut, am simÅ£it că trebuie să le spun generaÅ£iilor de astăzi: Uite cine am fost noi! PriviÅ£i la jertfa, reală, a acestui om, episcopul Ioan Suciu ÅŸi fiÅ£i ÅŸi voi gata să faceÅ£i — măcar în parte — la fel!
C.M.: De fapt el s-a opus comunismului ÅŸi întregului lui cortegiu de minciuni, ca toÅ£i ierarhii greco-catolici ÅŸi a suferit ani buni în temniÅ£ele acelor ani. Acolo a ÅŸi murit. Vorbind de jertfă, m-a impresionat faptul că îi învăţa pe copii… 

M.P.: Ne învăţa…

C.M.: AÅŸa e, vă învăţa ca încă de mici să fiÅ£i gata să jertfiÅ£i ceva. Åži să dăruiÅ£i altceva în schimb. Mici momente ale vieÅ£ii care zidesc până la urmă o biserică — ecclesia — ÅŸi o citadelă lăuntrică. De exemplu, să-i zâmbeÅŸti celui antipatic ÅŸi să-Å£i «sacrifici» astfel invidia, răutatea.

M.P.: Puteai vedea în el călăuzirea Duhului Sfânt. Prezenţă vie, plină de pace şi speranţă a lui Hristos.

C.M.Acestea sunt cuvintele cheie ale acestei cărţi: pacea şi speranţa în Hristos, în ciuda torturilor şi fiorilor provocaţi de viaţa din închisorile comuniste. A murit la Sighet şi a fost aruncat ca un gunoi la groapa comună.

M.P.: Pentru mine, cartea aceasta — Spini ÅŸi Aureolă — a fost ca o eliberare. Un ultim onor adus unui om care a inflamat Blajul ÅŸi întreg Ardealul cu predicile ÅŸi conferinÅ£ele sale. Cristina, acesta a fost un sfânt — ÅŸi nu singurul — care a ÅŸtiut să lupte până la ultima picătură. Nu pentru el, ci pentru noi, pentru un întreg neam. Comunismul făcea ravagii, nu numai că-Å£i lua tot din casă (era perioada cotelor imposibile ÅŸi imposibil de plătit), dar începeau să ne înveÅ£e  o altă scară a valorilor ÅŸi o altă istorie  decât cea adevărată. CredinÅ£a ÅŸi neamul, pentru mine nu pot fi separate! AÅŸa am învăţat de la episcopul Ioan Suciu. Am cunoscut oameni deosebiÅ£i. Åži trebuie să-i ÅŸtim!

C.M.: Îmi place câtă pasiune pui.

M.P.: Ah, aÅŸa sunt eu. Anul trecut am fost la Câmpul Românesc de la Hamilton. Åži erau ÅŸi niÅŸte tineri care nu prea ÅŸtiau bucata asta de istorie, anii ’40, ’50, ’60 chiar, ÅŸtii, cu închisorile ÅŸi siluirile groaznice pe care le-au suferit mulÅ£i. Unul dintre ei zicea că noi, românii, aÅŸa suntem: tot cu capu’ plecat, tot slabi ÅŸi că n-am făcut mare lucru. Cristina, când l-am auzit, m-am aprins! Åži le-am povestit cu exemple ÅŸi argumente, vremurile acelea. Åži ceva de dinainte. Ca să ÅŸtie. Åži să nu le mai fie ruÅŸine că sunt români! A doua zi, l-am zărit pe unul dintre  ei pe o alee ÅŸi l-am auzit că-i spune colegului: „Uite asta-i doamna de care Å£i-am vorbit. Asta-i Mia Pădurean!”

C.M.: CărÅ£ile tale nu se adresează numai „consumului intern”, românesc. Multe au fost traduse ÅŸi oferite personalităţilor din Canada.

M.P.: La lansarea cărţii despre viaţa episcopului martir Ioan Suciu, a fost prezent şi reprezentantul Nunţiaturii Apostolice în Canada, preotul Michael Crotty. A fost o mare onoare că a venit la sediul Ambasadei României şi că am putut să-i dau un document despre noi, aşa cum am fost şi încă suntem. Versiunea în limba engleză a ajuns şi la Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea, care mi-a trimis o scrisoare de felicitare şi de binecuvântare. Ştii, m-am simţit împlinită că am făcut şi eu ceva pentru cultura noastră şi că o fărâmă din istoria şi suferinţele noastre sunt cunoscute şi de alţii. Cartea se găseşte în Biblioteca Vaticanului.

C.M.: Aş îndrăzni să spun că te-ai specializat pe astfel de cărţi-document, pe biografii.

M.P.: Am scris despre viaÅ£a Angelei Petrescu Comnene, o doamnă din aristocraÅ£ia noastră, care a făcut multe pentru noi românii de la Ottawa. Åži nu numai. Ea a fost, până nu demult,  vice-preÅŸedinta AsociaÅ£iei Scriitorilor Canadieni  de Limba Franceză din Ottawa ÅŸi, datorită ei, am început ÅŸi eu să frecventez acest club select. Ai văzut, în carte, ce femeie admirabilă a fost: specialistă în arta veche, mai ales în cea bizantină.

C.M.: Soţul ei s-a numit prinţul Comnène.

M.P.: L-am cunoscut ÅŸi pe el. Pe el îl încânta faptul că putem vorbi româneÅŸte! La heraldică, nu mă bag. Era domeniul ei, al lor, eu doar le-am pomenit în carte. Ceea ce m-a atras ÅŸi impresionat la amândoi a fost curajul de a trece Dunărea înot, numai ca să scape din infernul anilor ’50. Ce femeie!! Ai văzut ÅŸi tu prin câte au trecut, cum au peregrinat prin lume.

C.M.: Au fost în Brazilia o vreme, apoi au venit în Canada.

M.P.: Şi niciodată n-au vorbit de rău România! Sigur că erau împotriva comunismului, dar nu vorbeau de rău nici ţara, nici pe români. Dimpotrivă, îi ajutau pe toţi, atât cât puteau. Pe noi, [surorile Pădurean, iniţiatoarele grupului folcloric Româncuţele] ne iubeau foarte mult. Angi, că devenisem foarte apropiate, ne făcea introducerea la spectacole.
(Mia îmi arată poze de la ultimul spectacol susţinut la Gatineau, pe celălalt mal al râului St. Laurent, în Quebec, spectacol susţinut cu ocazia zilei de 1 Decembrie, la care majoritatea celor din sală au fost canadieni.)

M.P.: Angi ştia să invite şi personalităţi la spectacolele noastre de folclor. Uite, aici e primarul din Gatineau, de fapt el ne-a dat şi o diploma de onoare pentru tot ce am făcut noi în Canada. Uite, scriitori, generali, membri ai clubului de heraldică, profesori universitari. Socrul ei, Nicolae Petrescu Comnene, a fost o mare personalitate, un mare diplomat. Am scris cartea aceasta din prietenie pentru ea şi pentru ca să ştie şi cei de aici, din Ottawa şi cei din Quebec, cine este şi de unde se trage.

C.M.: Cartea este din start în trei limbi: română, franceză ÅŸi engleză. Au fost ÅŸi alte biografii ale exilului, ca cea  despre un magnat român…

M.P.: ÃŽn carte, Mircea MureÅŸan, unul dintre cei care «au dat naÅŸtere» Câmpului Românesc de la Hamilton.

C.M.: Ai devenit un cronicar al exilului.

M.P.: ÃŽntr-un fel aÅŸa este. Am cunoscut oameni extraordinari, care trebuie cunoscuÅ£i aÅŸa cum au fost ÅŸi nu ca bandiÅ£i ÅŸi duÅŸmani ai poporului. Dar, nu am scris numai despre ei. Acum lucrez la un alt «soi» de document. Secret.
(Am aflat până la urmă despre ce e vorba: viaţa actorului Gheorghe Dinică, volum lansat la Arad şi la Bucureşti în vara lui 2008.)

M.P.: Noi trebuie să ÅŸtim să ne prezentăm, să ieÅŸim în lume. Mai avem multe de învăţat  ÅŸi de făcut în domeniul ăsta. Dacă nu ÅŸtii să te promovezi, dacă ceilalÅ£i n-au habar de tine, degeaba eÅŸti grozav la lumina lumânării! Åži într-o odaie ascunsă pe undeva… Trebuie să ÅŸtii să ridici capul!
Uite, am cunoscut canadieni care nu ştiau mai nimic despre România, dar acum au aflat şi de ororile comunismului. Eu, asta fac: scriu cărţi de vizită. Cu pana şi cu dansul şi cântecele populare. Aici [în regiunea capitalei federale, Ottawa-Gatineau] lumea ne ştie, ştie cine sunt Româncuţele şi ne respectă. Şi au avut ocazia să-i vadă şi pe români şi să-i aprecieze.
Iar celor de-acasă, că pentru mine acasă e tot la Blaj ÅŸi la Cluj, unde am lucrat ani buni în învăţământ, lor le-am dus cărÅ£ile de vizită ale diasporei.”

Cristina Mihai

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu