miercuri, 25 ianuarie 2012

AREOPAGUS CONVORBIRI CU SCRIITORI

CARTEA ANULUI 2008 DESPRE CULTURA ROMÂNEASCĂ

Doua Doamne, mama si fiica, publiciste,scriitoare, VERONICA  BALAJ (foto) si  CRISTINA  MIHAI  au dat  cititorilor romani, in anul 2008, cea mai buna carte despre scrierea  si cultura romaneasca  vazute de catre romanii de afara: poeti, scriitori, publicisti. Altii decât "boierii ai mintii de pe Dambovita".

Intii de toate, au ales un cadru antic, atenian, o stinca ce simbolizeaza istoria mintii, a gindirii  libere si avansate, a filosofiei si justitiei, exemplu de retorica argumentata de urmat si au deschis un colocviu patroanindu-l cu gratie si intelepciune. Apoi, au chemat in forumul din fata stincii (pagus)  treizeci de scriitori romani, imprastiati in imprastierea romaneasca, care pe unde a ajuns, si cu amabilitate intelectuala, cu fermecatoare finete feminina  i-au  luat  la  intrebari !!

Dragutii de ei, sau lasat ademeniti in mreje!  Intii, au fost atrasi cu gingasie subtila de cele doua doamne, apoi au fost pusi intr-un cadru de areopagus, foarte pretentios, in care si-au dat  consimtamintul sa se poarte pe masura; liberi, deschisi, sinceri  si originali. Astfel a iesit seria de interviuri a condeierilor romani din diaspora, cum nu s-au mai publicat in Romania pina in 2008.  Treizeci de interviuri, cu  treizeci de vorbitori si iubitori sinceri ai limbi romane, plus doua  mici crochiuri cu trasaturi esentiale. Invitatii la colocviul doamnelor au fost pusi in ordine alfabetica si fiecaruia i s-au adresat, in medie, cite zece intrebari. Cei ce au raspuns au fost persoane cu virste cuprinse intre douazeci si optzeci de primaveri. Acest indice este minor, majorii sunt indici de educatie, cultura generala si romaneasca, de experienta sociala si profesionala, de dragoste si daruire fata de cultura si limba romana. S-au pus multe puncte pe i, deschis, cu aplomb si argumente. Putine exceptii,  neglijabile. 

Eu, cititorul, am avut o mare curiozitate, pe deplin rasplatita  de cele peste treisute de intrebari si raspunsurile lor, din care am avut ce afla si invata, aprecia si admira, a medita.  Practic nu a fost paragraf care sa nu ma intereseze, unele m-au impresionat, altele m-au bucurat zicindu-mi cam asa gindesc si io,  altele m-au oprit din citit intrebindu-ma ce nu inteleg, ce nu vad, ce ma tine pe loc. E cartea care te stirneste, te pune pe ginduri si asta reusesc cei ce raspund liber in acest  forum luminos despre cultura romaneasca, pe care o iubesc si respecta, pentru care au facut cit au putut si mai vor sa faca. Din acest zumzet de minte si suflet se desprinde ideea de valoare si originalitate pe masura natiunii noastre neolatine, mica dar  bine inchegata ! Nu s-a criticat, nu s-a blamat cum fac unii dintre asa zisele elitele bucurestene in frunte cu Patapievici, care a spus si scris despre cultura noastra ca este second hand iar despre limba romana ca trebuie sa o uitam,  fiind buna numai pentru injuraturi, denigrari pentru care Basescu l-a numit  presedintele institutului sau cultural�

Seria interviurilor, in ordine alfabetica, este deschisa de George Astalos, bucovineanul  stabilit de multi ani la Paris, pe care Veronica Balaj,  poeta si dinsa, la intilnit l-a Festivalul  International de  poezie de la  Oradea . Poetul George Astalos povesteste de vremea boemei de la Singapore�� � o crisma din tineretea multor poeti. Ideea pe care o impartaseste fostul ofiter, este Tacerea nu e o solutie. Cuvantul e o arma ! O arma pentru apararea si impunerea adevarului. De urmat.

Macedoneanul Nic Bogdan, care a facut inchisoare politica in RPR  si ulterior s-a stabilit in Canada, vorbeste despre ideea crestina a iubirii si solidaritatii dintre oameni, intre romani. Cristina Mihai, stabilita si dinsa in Canada, ii ia interviul si impresionata, remarca  faptul ca romanii din strainatate care au suferit si pierdut totul in Tara, niciodata nu defaimeaza natia,ci cu piosenie o respecta, ceea ce nu se intimpla la noul val de imigranti, care in majoritate nu au suferit decit economic. 

Shaul  Carmel , nepotul unui rabin din Botosani, actualul presedinte al scriitorilor romani din Tel Aviv, raspunde emotionant la intrebari, spune  Eu respir in limba romana dar, sincer, o ia inaintea multor condeieri romani cind spune : Ma deranjeaza anglicizarea limbii romane.   

Poeta Alex Amalia Calin locuieste la New York si scrie poezie de la 16 ani. Sustine ca va ramine un poet roman, este foarte inspirata, crede ca talentul este un dar divin . Vorbeste mult despre avantajele libertatii, dar recunoaste cit de scump trebuie platite. Intre timp a inceput sa scrie si proza.

Presedintele Asociatiei Scriitorilor Romani din Canada, Alexandru Cetateanu, traieste la Montreal din 1980 A venit pentru libertate si a inceput viata de la zero, iar acum, privind in urma,  se ingrozeste cit de mare a fost panta pe care urcat-o. Si inca o urca, fiindca nu este usor sa fii presedinte peste condeieri, redactorul sef al revistei Destine, sa citesti, scrii si sa te daruiesti  conationalilor tai. 
Eu am fugit din tara tocmai pentru a putea scrie, afirma poeta Flavia Cosma stabilita la Toronto unde este scenograf, regizoare, producatoare de filme documentare. Vorbeste cu mult patos despre limba romana care este aproape perfecta pentru poezie.Este o mare insufletita de limba noastra.

Critic de arta si poeta  Maia Cristea � Vieru  este o enciclopedie de cultura romaneasca , pe care ai tot dori sa o asculti, si prin interviul Veronicai Balaj, am profitat din plin de prilej. O reala savoare intelectuala, printre multe amintiri si idei valoroase, spune : Eu am venit tirziu in Canada si nu am urmarit niciodata sa ma rup in vreun fel de tara.  Faptele dinsei in Canada dovedesc aceasta afirmatie.
Medicul si scriitorul  Francisk  Dworschac este un etalon in cultura romaneasca prin cele doua carti, total documentate si argumentate, despre Mircea Eliade si  Nicolae Paulescu. Cu certitudine, pina acum, nici un alt scriitor roman nu a luat atit de elocvent apararea celor doua personalitati romanesti pe care unii, din tara si strainatate le detracteaza cu agresivitate antiromaneasca. La 80 de ani m-am apucat de documentarea in problema lui Eliade si  aduc argumente in stabilirea adevaratei sale personalitati. Impresionanta pledoarie, de luat aminte, si totul a inceput  de la  cartea lui Saul Bellow ��Ravelstein��!

Dintre romanii din Germania, care fac foarte mult pentru cultura romaneasca, proeminent este publicistul Lucian Hetco din Stuttgart, care redacteaza din anul 2000, revista electronica AGERO pentru romanii de pretutindeni. Este considerata de multi romani drept cea mai buna revista  electronica la care colaboreaza peste 500 � cinci sute (!!) � de corespondenti din tara si strainatate. Este extraordinar cum redactorul şef, dl. Hetco a reusit sa atraga atita scriitorime de limba romana sub stindardul : dragostea mea pentru romani si limba romana. Toti corespondentii participa neconditionat, sincer si firesc si este expresia unui patriotism real ! Este rascolitor, emotionant  sa auzi un roman liber, temerar vorbind despre patriotism, astazi cnd sentimentele patriotice sunt sterse din vocabularul ��formatorilor de opinie�� si a  majoritatii scriitorimii din Romania. Intr-adevar este un mare act patriotic pentru ca totul se face din dragoste si prin voluntariat. Toti sunt donatori sufletisti, de la Lucian Hetco si cei doi redactori � romanciera Melania Cuc din Romania si poetul George Roca din Australia, (n.r. inclusiv noii redactori, criticul literar, eseista şi poeta Maria Diana Popescu precum si eseista, publicista şi poeta Cezarina Adamescu, ambele din Rom�nia)  � p�na la corespondentii ce sunt la rindul lor poeti, scriitori, publicisti, filozofi, critici de arta, redactori, editori, istorici, profesori, o deosebita pleiada intelectuala.

Din Australia Ion Miclau, care de decenii a editat o revista romaneasca de arta si cultura, care a fondat o biblioteca romaneasca, este critic la adresa consulatelor si ambasadelor romane de acolo in privinta prezentarii si sustinerii culturii romanesti, iar asociatiile romanesti cheltuiesc banii pe picnicuri si nimicuri. Veteranul culturii romanesti din Australia vrea mai mult de la  noul val romanesc. Dorintele sale sunt intemeiate, legitime istoric si comparativ, dar desprinderea, nepasarea, ba chiar  dispretuirea  Romaniei si romanilor de catre multi din noul val este o realitate dezastruoasa.

Natural sa apara un val nou, cind cel vechi se intinde infiltrindu-se pe plaja sfirsitului tuturor valurilor.Vine doar un alt val si, oricit de mare ar fi, va avea aceiasi soarta, fiind doar parte din perpetuum. Dar, fiecare val aduce noi sunete, reflexii si sclipiri. Tinarul profesor universitar si scriitor torontonez Calin Andrei Mihailescu, ii acorda Cristinei  Mihai un interesant si dens interviu in idei si metafore cu placuta aroma filosofica. Seducator, captiveaza topind impreuna doua cuvinte: europa si oropsit la care sugestiv  adauga  un adjeciv si da o imagine socanta :  europsirea romaneasca.

Ma consider  roman american,  spune in interviu profesorul Alexandru Nemoianu si aduce, ca de fiecare data in discutie, idei personale, solide. De data asta despre scriitorii fripturisti iar despre institutele culturale, ale lui Patapievici-Basescu, le considera: entitati bugetare si ca atare slujesc o putere. Clar. Iar ca invatatura: numele bun al fiecarui neam incepe cu fiecare dintre noi. Asa ar  trebui.

 Doua doamne stau de vorba, Cristina Mihai intreaba si Mia Padurean se destainuie. De data asta despre destinul episcopului greco-catolic Ioan Suciu de la Blaj si desfiintarea bisericii greco-catolice din Romania care a fost o tragedie nationala. (de fapt tragedia nu s-a terminat ) si  despre viata Doamnei Angela Petrescu Comnene, port drapel a culturii romanesti la Ottawa, si in toata Canada.

La marele colocviu al condeierilor din pretutindenea romaneasca este invitata si o cercetatoare stiintifica in etnografie, Rodica Raliade, care, spune Doamna Cristina Mihai pune comunitatile romanesti din diaspora, sub lupa. Nu o lupa critica ci una stiintifica. Rodica Raliade fiind  si scriitoare, interviul este deosebit de captivant si  remarcabil. Retin niste fragmente, care puse cap la cap contureaza realitatea: emigrantii pleaca plamaditi din/de societatea romaneasca, ajung in conditii ce-i diferentiaza apoi,  unii ajung  doar niste hibrizi culturali, de obicei numai de cultura capitalista, economica.

Am sa sfirsesc aceasta recenzie sumara, ce a avut drept scop sa atraga cititorii de cultura, cu trei interviuri date de trei femei cu totul si cu totul deosebite. Dar inainte de a le numi, vreau sa spun ca lectura interviurilor  date de toate  femeile in acest aeropagus mi-a  reamintit o idee personala, anume ca femeile nu sunt doar stafeta vietii,ceea ce insemna lumina intii de toate, dar sunt si primele si cele mai importante transmitatoare de sensibilitate, sentimente si cultura, sunt alma mater. Asa trebuie pretuite      

Miruna Tarcau are douazeci de primaveri,a venit la doi ani in Canada, scrie de toate in franceza dar vorbeste romaneste in familie si-a dedicat multe poezii mamei sale. O pasioneaza mitologia, dezbate lupta dintre bine si rau, sustine ca intelegerea cotidianului are nevoie de cunoasterea trecutului si afirma : stiinta , devenita o noua religie, dicteaza un mod de viata universalizat !  Bravo si succes .
Cu  Iulia Schiff , Veronica Balaj  are un interviu  asezat si  tandru. Nici nu se putea altfel cind  afli ce iad ingrozitor a fost, pentru banateanca de origine germana, ocupatia sovietica si dictatura comunista din Romania. Ajunsa in Germania in 1981, scriitoarea si traducatoarea Iulia Schiff  a  fost capabila sa-si etaleze liber personalitatea  fireasca si culturala. Recunoaste ca acomodarea la un nou mediu si obiceiuri este dureros, dar din interviu  reiese dirzenia si hotarirea de realizare in literatura germana fara sa pierde legatura cu cea romana fiindca scrisul e o ancora in timpul trecut si trait!!

Scriitoarea,traducatoarea,scenarista Ana Simon, nascuta in Banat se simte bine ca fac parte din Romania si o ia de mina pe Veronica Balaj si pe cititor, ii scoate din  Areopagus, si enciclopedic ii duce in cultura pariziana, unde pentru ea  personalitatile romanesti sunt de prima marime !! Minunat, cititi.

Corneliu FLOREA, WINNIPEG -  Canada

APRILIE   2009


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu