miercuri, 25 ianuarie 2012

Zilua Naţională a României la Ambasada din Ottawa 2008



Interviu cu Excelenta Sa, doamna ELENA STEFOI, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Romaniei la Ottawa acordat in exclusivitate corespondentului Romanian Global News in Canada,   Cristina Mihai.
Luna decembrie este luna cadourilor, a regalurilor, dar si a bilanturilor, a sperantelor si a planurilor de viitor.

Cristina Mihai: Sa incepem cu darurile. Ambasada Romaniei s-a implicat, asa cum era si firesc, in sarbatorirea Zilei Nationale pe taram canadian, cu o intreaga paleta de manifestari: intruniri de gala, concerte (extraordinara performanta a lui Nicolae Voiculet si a naiului sau) si alte intruniri culturale si sociale. Un gest special l-a costituit faptul ca Ambasada romana a daruit Universitatii Carleton din Ottawa drapelul tricolor, ca sa marcheze bunele relatii intre cele doua tari si, ma gandesc si prezenta aici a studentilor si cadrelor didactice de origine romana. Pe cand se anunta o catedra de limba si civilizatie romaneasca, stiut fiind faptul ca la aceasta universitate exista un important Centru de Studii Central si Est-Europene?



Ambasador Elena Stefoi : As preciza ca anul acesta seria manifestarilor dedicate Zilei Nationale cu implicarea Ambasadei si a unor asociatii comunitare romanesti a inceput cu vernisajul expozitiei de icoane ortodoxe si tapiserii traditionale intitulata "Dimensiuni culturale romanesti", semnata de doua exceptionale artiste de origine romana – Ofelia Armasu si Oana Comsa. Manifestarea este gazduita, intre 14 noiembrie 2008 si 12 ianuarie 2009, de prestigiosul Muzeu montrealez al artizanilor din provincia Quebec. La Ottawa am prezentat, dupa cum remarcati chiar dumneavoastra, drapelul romanesc rectorului Universitatii Carleton, iar pe 1 decembrie pe cladirea primariei din capitala federala a fluturat tricolorul Romaniei. Receptia de Ziua Nationala, organizata la Muzeul National de Arta si concertul extraordinar al maestrului Nicolae Voiculet acompaniat de pianistul Marius Vernescu, care a avut loc la Universitatea Ottawa, au intregit programul actiunilor cultural-artistice si diplomatice care au marcat Ziua Nationala.
Trecand la intrebarea propriu-zisa, va pot spune ca prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 261 din 5 martie 2008, a fost stabilit un calendar estimativ privind infiintarea unor lectorate pentru promovarea limbii, culturii si civilizatiei romanesti in strainatate. Pentru Canada, in respectivul document era previzionata deschiderea unor astfel de lectorate in anul universitar 2009-2010 si, drept urmare, Ambasada a prezentat o scrisoare de intentie in acest sens Universitatii Ottawa, in vederea negocierii modalitatilor concrete de colaborare. Un asemenea proiect presupune nu doar stabilirea clara a surselor de finantare, ci si semnarea unui protocol intre Institutul Limbii Romane, aflat in subordinea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului din Romania si institutia academica universitara canadiana interesata de o asemenea propunere. Deocamdata, ne aflam in faza initiala si e imposibil de avansat un orizont de timp, dar speram ca initiativa, odata demarata, va gasi suportul necesar de ambele parti si va parcurge obligatoriile etape institutionale intr-un ritm normal. 

C.M.:
Relatiile Canadei cu intreg ansamblul european sunt bogate. Chiar in aceasta toamna a avut loc o importanta intalnire intre reprezentantii Uniunii Europene si cei ai Canadei.Cum se poate creiona 2008 din perspectiva relatiilor dintre Romania si Canada, avand in vedere contextul mai larg, adica cel al legaturii Canada-UE?

E.S.: Anul 2008 a fost un an in care Romania si-a manifestat, inclusiv in planul relatiilor cu Canada, vocatia de aliat si partener in cele mai importante organizatii internationale (ONU, NATO, OSCE, OIF) de pe pozitiile unui stat european cu pondere si prestigiu, care sustine activ atat consolidarea rolului UE ca actor global, cat si re-dimensionarea dialogului transatlantic. Bucurestiul a gazduit in aprilie Summit-ul NATO, iar premierul Harper s-a aflat, cu aceasta ocazie, in capitala Romaniei, impreuna cu ministrul federal de externe si cel al apararii.  La Sommet-ul Francofoniei, desfasurat intre 17-19 octombrie la Quebec City, delegatia romana a fost condusa de ministrul de externe Lazar Comanescu, iar la reuniunea ministeriala pregatitoare a participat reprezentantul personal al presedintelui Romaniei, Cristian Preda. In cadrul forumului lumii francofone, Romania a predat Canadei stafeta presedintiei acestei organizatii internationale care reuneste acum 70 de membri, dintre care 15 reprezinta continentul european. Seful diplomatiei romane a avut, in marja Sommet-ului, o intalnire bilaterala cu ministrul federal Lawrence Cannon, pentru a puncta prioritatile agendei politico-diplomatice si interesele de afaceri romano-canadiene.
Summit-ul UE-Canada a avut loc pe 17 octombrie 2008 tot in Quebec, pe agenda acestei reuniuni la varf aflandu-se atat subiecte de interes global, precum incheierea unui acord economic aprofundat sau gasirea unor solutii pentru criza financiara, cat si subiecte cu impact direct asupra relatiei bilaterale Romania-Canada, printre care, in primul rand, ridicarea vizelor pentru cetatenii romani la trecerea frontierei canadiene, in conformitate cu drepturile de care se bucura marea majoritate a statelor membre UE in relatia cu Ottawa. Tema respectiva a fost de altfel abordata si in dialogul bilateral romano-canadian, inclusiv cu ocazia turneului din luna iunie a secretarului de stat pentru romanii din afara granitelor din MAE, Mihai Gheorghiu, care s-a intalnit la Ottawa atat cu o delegatie de la Ministerul Cetateniei si Imigratiei, cat si cu secretarul de stat pentru multiculturalism, Jason Kenny, devenit intre timp ministru al respectivului departament.
Chiar si din acest tablou succint se poate observa ca pentru relatia romano-canadiana, anul 2008 a fost unul cu adevarat dinamic, contextul favorabil al dialogului UE-Canada fortificand atentia partenerilor canadieni pentru potentialul si perspectivele Romaniei, tara situata intr-o zona de maxim interes pentru pentru piata de afaceri si investitii.


C.M.: Revin la problema vizelor pentru romani. Vizele au inceput sa fie percepute de romani ca niste obstacole in calea unei vieti normale, indiferent unde s-ar derula ea. Cand ne putem astepta la eliminarea lor? 

E.S.: Dupa cum stiti, anul trecut si anul acesta Canada a anuntat eliminarea vizelor pentru cetatenii unui numar de 6 state (Republica Ceha, Letonia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Lituania) care au aderat la Uniunea Europeana inaintea Romaniei si Bulgariei. In acelasi timp, cabinetul Harper a declarat ca decizia politica privind armonizarea regimului de vize pentru toate noile state membre ale Uniunii Europene a fost luata si e una ireversibila, Ottawa urmand sa definitiveze pasii tehnici in aceasta directie, prin colaborare atat cu Comisia Europeana de la Bruxelles, cat si cu autoritatile de resort din Bucuresti si Sofia. Conform procedurilor standard, o comisie de evaluare tehnica formata din experti canadieni s-a deplasat in aprilie, in acest an, in Romania, iar raportul intocmit in urma acestei misiuni a fost unul pozitiv. Declaratia Summit-ului UE-Canada subliniaza progresele inregistrate la capitolul uniformizarii regimului de vize si reitereaza angajamentul politic al ambelor parti de a conlucra pentru ca Romania si Bulgaria sa beneficieze cat mai curand posibil de tratamentul nediscriminatoriu acordat celorlalte state comunitare. Asadar, procesul continua si, fara sa putem face speculatii cu privire la data finalizarii lui, avem multe motive de satisfactie in legatura cu evolutiile inregistrate in ultimul an.


C.M.: Un subiect important pentru romanii din Canada il constiuie recunoasterea de catre autoritatile de aici a permiselor de conducere obtinute in Romania. Ce ne rezerva viitorul apropiat? 

E.S.: Pentru a se veni in intimpinarea cererii cetatenilor romani stabiliti in Canada si in baza instructiunilor Centralei MAE, incepand cu anul 2002, misiunea diplomatica de la Ottawa a comunicat Ministerului Federal al Transporturilor intentia partii romane de a semna un acord in privinta permiselor de conducere. Avand in vedere ca legislatia in domeniu nu este intru totul similara pe intreg teritoriul canadian, Ministerul Federal al Transporturilor a recomandat contactarea ministerelor de resort ale provinciilor. In acest scop au fost initiate demersuri pe langa autoritatile provinciale canadiene pentru semnarea unui acord de recunoastere reciproca a permiselor de conducere auto. Paralel cu demersurile Ambasadei, reprezentantii comunitatii romanesti (in special din provincia Quebec) au solicitat institutiilor responsabile in materie incheierea unui acord la nivel guvernamental. Raspunsurile autoritatilor canadiene au fost diferite, primul guvern care si-a manifestat din start disponibilitatea fiind cel al provinciei Quebec. Dupa analizarea legislatiei romane si a unor rapoarte statistice anuale, autoritatile provinciale au precizat insa ca nu au in vedere semnarea unui acord, folosind ca argument existenta unor diferente intre statisticile romanesti si cele quebequeze. Raspunzand memoriilor repetate ale comunitatii romanesti din Quebec City, sustinute si de misiunea noastra diplomatica, incepand cu data de 01.06.2007, autoritatile provinciale de la Quebec City au modificat legislatia, in sensul recunoasterii experientei de conducere auto titularilor de permise straine (inclusiv cetatenilor romani stabiliti in provincia Quebec) si acordarea unor facilitati pentru obtinerea permisului de conducere quebequez. O situatie oarecum asemanatoare inregistram si in provincia Ontario, autoritatile provinciale de la Toronto recunoscand deja experienta de conducere auto, fiind necesara o confirmare din partea misiunii diplomatice sau a oficiului consular din care sa rezulte veridicitatea permisului si data obtinerii categoriei. Institutiile cu atributii in materie ale altor provincii au invocat insa fie necesitatea ca legislatia privind sistemul de eliberare si control al permiselor auto sa fie similare, fie faptul ca incheierea unui acord in domeniu nu este de actualitate ori ca sunt in curs de adoptare, la nivel provincial, a unor noi standarde si proceduri. Dupa cum rezulta din precizarile de mai sus, au fost deja facuti unii pasi concreti si importanti, existand la aceasta ora doua provincii (Quebec si Ontario) care recunosc experienta (vechimea) de conducator auto pentru titularii de permise romanesti. Dornica sa vina in intampinarea preocuparilor majore ale cetatenilor romani din Canada, Ambasada noastra intentioneaza sa actioneze mai departe, cu consecventa, in stricta conformitate cu normele si uzantele diplomatice si cu sprijinul comunitatilor romanesti din Canada, pentru sensibilizarea autoritatilor competente, in scopul adoptarii unor masuri similare si la nivelul altor provincii. 


C.M.: Criza financiara a determinat Canada sa caute sa stranga relatiile economice cu Uniunea Europeana. Ce se preconizeaza pentru 2009 in acest cadru? Ce beneficii/solutii pozitive pot fi scoase dintr-o astfel de perioada de criza, atat pentru partea romana cat si pentru cea canadiana? Cum vor fi afectate investitiile canadiene in Romania sau proiectele bilaterale deja incepute?

E.S.: Pentru guvernul federal canadian, consolidarea parteneriatului economic cu Uniunea Europeana este considerata o prioritate politica, iar Discursul Tronului, document programatic al noului executiv Harper, mentioneaza clar acest lucru. Conform Declaratiei Summit-ului EU-Canada din 17 octombrie, negocierea unui Acord de parteneriat economic aprofundat intre Ottawa si Bruxelles reflecta un interes strategic, iar parcurgerea pasilor necesari pentru incheierea documentului respectiv va fi fara indoiala accelerata, tocmai pentru a face fata impactului pe multiple planuri al crizei finaciare mondiale. Privita dinspre Canada, semnarea unui acord de liber schimb cu UE are o anvergura istorica. Pentru statele comunitare, inclusiv pentru Romania, s-ar constitui astfel cadrul optimizat necesar promovarii propriilor interese si atragerii unor proiecte profitabile de investitii de pe continentul nord-american. Partea canadiana si-a subliniat ferm interesul aparte pentru noile state membre, carora le solicita sprijinul in vederea accelerarii procesului de negociere a acordului mai sus mentionat. Datorita locatiei si resurselor de care dispune, Romania atrage in mod special atentia pe care Ottawa o acorda, in mod deschis, economiilor emergente din asa-numita “Noua Europa.” Printre domeniile de interes, oficialii si oamenii de afaceri de pe intreg spatiul canadian mentioneaza constant energia nucleara si energia regenerabila, industria de petrol si gaze, sectorul minier si infrastructura, dar paleta schimburilor ori a proiectelor investitionale este, desigur, cu mult mai variata.


C.M.: Am inceput cu darurile si as dori sa incheiem in acelasi ton , al privirii de sub streasina speratei si a bucuriei. Care va fi, in urmatoarele saptamani, prima manifestare culturala de mare anvergura, menita sa promoveze cultura romana in spatiul frunzei de artar?

E.S.: Pe 22 decembrie organizam, la sediul Ambasadei, impreuna cu Asociatia romanilor canadieni din zona Ottawa-Gatineau (ARCOG), un program cultural-artistic dedicat traditiilor si obiceiurilor romanesti, la care ii invitam atat pe cei mici, dornici sa asculte colinde ori mesaje de la Mos Craciun, cat si pe parintii sau bunicii lor, atrasi de o noua intalnire cu folclorul sau cu simbolurile traditionale. Cu aceasta ocazie va fi prezentat volumul “Sfintii neamului romanesc“, semnat de Parintele profesor dr. Cezar Vasiliu si aparut de curand la Editura Fundatiei romane din Montreal. De asemenea, vom avea bucuria ca doamna Anuca Dragan sa-si lanseze ultimul CD cu cantece populare romanesti, iar doua coruri de copii din Ottawa sa ne interpreteze minunatele noastre colinde. In acest cadru de sarbatoare, le vom spune "Craciun fericit!" si "La multi ani!" tuturor romanilor de pe spatiul canadian, incheind astfel seria manifestarilor dedicate in 2008 promovarii valorilor si spiritului national, pentru a ne pregati de un nou start in 2009, cand Romania si Canada vor aniversa 90 de ani de relatii diplomatice.

Cristina Mihai

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu